DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHING)
Bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmayı kim istemez?
Fakat bu durum her zaman mümkün değil.Birçok farklı nedenden dolayı dişlerimiz istediğimiz renkte olmayabiliyor.Çoğu zaman kişinin özgüvenini düşüren bu sorun kliniğimizde kolaylıkla ortadan kaldırılabiliyor.Sizde dişlerinizin renginden memnun değilseniz daha beyaz ve sağlıklı görünüme kavuşmak mümkün.
Dişin Renklenme Nedenleri Nelerdir?
*Fizyolojik renklenme
*Amalgam dolgunun yarattığı renklenme
*Çay,kahve,sigara,şarap vb. maddelerin devamlı olarak kullanılması
*Hamilelik ve bebeklik döneminde kullanılan ilaca bağlı renklenmeler
*Travma sonucu canlılığını kaybeden dişin renklenmesi
*Kanal tedavisinden sonra renklenme
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?
Çeşitli nedenlerden dolayı dişlerin yapısına nüfus etmiş olan renklenmenin, özel bir jel ile kimyasal olarak ağartılmasıdır. Diş hekimlerinin kontrolünde yapılan beyazlatma ile diş rengini eski tonuna hatta birkaç ton daha beyaza kavuşturmak mümkün.
Kimlere yapılır, kimlere yapılamaz?
Beyazlatma ajanlarına karşı alerjisi olmayan,18 yaşını geçmiş talebi olan hastalara yapılabilir. Aşırı dentin hassasiyeti olan, dişlerde madde kaybının çok olduğu durumlarda önerilmemektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Uygulanır?
Diş hekimi beyazlatma öncesinde hastanın ağız içi muayenesini yapar ve renklenme durumunu belirler. Hekim muayene sonrasında gerekli görür ise diş taşı temizliği gibi işlemlerde uygulayabilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik ortamında beyazlatma) : Diş hekiminin klinik ortamında uyguladığı beyazlatma yöntemidir. Hızlı ve etkili bir şekilde istenilen sonuca ulaştırdığı için zaman kısıtlaması olan hastalar için de idealdir. Bu işlem genelde 15’er dakikalık birkaç seans ile ortalama 1 saat sürer. Uygulamanın öncesinde diş etlerinin kullanılacak kimyasallardan etkilenmemesi için izolasyonu gerçekleştirilir. Diş hekimi tarafından dişler üzerine sürülen beyazlatma jeli lazer ya da UV ışını ile aktifleştirilir. Belli bir süre bekledikten sonra jel dişlerden temizlenerek mevcut beyazlık kontrol edilir, gerekli görülürse seanslara devam edilir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma ( Home bleaching ) : Diş hekimi hastadan ağız içi ölçüsü alır. Bu ölçüden kişiye özel plaklar üretilir. Sonrasında karbamid peroksid ya da hidrojen peroksit içeren jeller, hekim tarafından kullanılma yöntemi anlatıldıktan sonra plaklarla birlikte hastaya verilir. Plak içerisine beyazlatma jeli konularak günde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün ya da gece uykusunda 8-10 gün kullanılır. Bu beyazlatma yönteminde en önemli nokta plak içerisinde kullanılan jelin miktarının iyi ayarlanmasıdır. Fazla kullanılması durumunda diş etine taşması sonucu tahrişe neden olabilir. Tahriş olduğu takdirde diş etlerinin bol su ile yıkanıp, E vitaminli krem uygulanması gerekmektedir. Böyle bir durumda mutlaka diş hekiminiz ile iletişime geçiniz.
Kombine Diş Beyazlatma (Ofis+Ev Tipi Beyazlatma) : Hem ofis hem de ev tipi beyazlatmanın birlikte uygulandığı yöntemdir. Ofis tipi beyazlatma uygulandıktan sonra elde edilen beyazlık 2-3 gün uygulanan ev tipi beyazlatma ile desteklenir.
Tek Diş Beyazlatma (Kanal tedavili dişler için devital beyazlatma) : Kanal tedavisi görmüş ya da travmaya uğramış dişler içerisindeki canlı dokuların ölmesiyle zaman içerisinde renk değişimine uğrayabilir. Böyle durumlarda tek diş beyazlatma prosedürü uygulanabilir. Beyazlatma yapılacak dişin dolgusu sökülür, çıkarılan dolgu boşluğuna beyazlatma jeli uygulanır, geçici dolgu yerleştirilir. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 3 gün aralıklarla seanslar devam eder. Bu beyazlatma tipinde en önemli nokta beyazlatma kimyasalının diş içerisinde uzun süre kalmamasıdır aksi takdirde dişte hasara neden olabilir.
Beyazlatma sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Beyazlatma sonrasında hastalarda birkaç gün hassasiyet görülebilir. Hassasiyetin şiddetine göre ilk gün ağrı kesici kullanılabilir. Beyazlatmayı takiben 3-4 gün sigara, kahve, çay, çikolata, kırmızı şarap, vişne, kola gibi boyar maddelerin kullanılmaması gerekmektedir. Kullanılması halinde dişlerde renklenme başlar.
Diş beyazlatmanın etki süresi ne kadardır?
Beyazlatmayla elde edilen renk ortalama 6 ay -2yıl içerisinde kaybolur. Fakat elde edilen renk kaybolsa da dişler beyazlatma öncesi rengine dönmez. Bu süreyi ağız hijyeni ve kullanılan boyar maddeler belirler. Beyazlatma sonrası 6.ayda diş hekimine kontrol randevusu için başvurulmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde ara beyazlatma seansları da uygulanabilir.
Diş beyazlatma zararlı mıdır?
Beyazlatma öncesi hekim herhangi dişeti ya da diş rahatsızlığı olmadığını teşhis ettikten sonra, uygun teknik ve şartlarda yapıldığı sürece zararlı değildir.
Alternatif diş beyazlatma işlemlerinin zararı var mıdır?
Evde hazırlanan limon, karbonat, zerdeçal, çilek vb. maddeler ile dişleri beyazlatmaya çalışmak zararlıdır. Bu maddelerin kullanımın diş beyazlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı gibi aksi yönde diş dokuları üzerinde tamir edilemez hasarlar oluştururlar. Diş sağlığı açısından kesinlikle denenmemelidir.