Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?

Bruksizm, uyku sırasında diş, çene ve eklemlerin istem dışı hareketliliğinden kaynaklanan ve diş sıkma hareketi olarakta görülen davranış biçimidir.

Bruksizm; Günümüz dünyasının vardığı noktada bireyler hayatın akışına çeşitli uğraşlarla dâhil olurken yoğun bir stres ve heyecana, kaygıya maruz kalabilmektedir.Kendini yoğun bir baskı altında hisseden birey bu ruh halinden kurtulmanın yollarını arar ve iç dünyası daha kaotik bir hale gelir.

Bruksizm stres unsurlarını alt etme çabası içerisindeki bireyin bilinçaltı, en özgür hareket ettiği zamanda yani bireyin uykuda olduğu esnada devreye girer ve bireyin üzerinde fizyolojik baskı uygulamaya başlar; birey uyurken istemsiz olarak dişlerini sıkar. İşte bu rahatsızlığa bruksizm hastalığı, bu hastalıktan mustarip bireylere bruksist hasta denilmektedir.
Bruksizm ve Uyku

Bruksizm hastaları uzunca bir zaman uyku esnasında dişlerini gıcırdattığını fark edemezler; ta ki diş, diş eti, çene kemiği ve eklem ağrıları hissedene dek. Genel olarak kliniğimize başvuran bruksist hastalarımız zaman içerisinde artan eklem ağrıları sebebiyle bize gelmektedirler.

Fakat geçen zaman içerisinde dişlerde ve eklemlerde pek çok tahribat meydana gelebilmektedir; en temel semptom diş yüzeylerinde meydana gelen ve mine kayıplarına yol açan aşınmalardır. Bu aşınmalarla dişlerin yüzeyi ve kökü zayıflar; dişler lekelenmeye daha meyilli ve daha kırılgan hale gelir. Dişlerde sallanma ve kırılma sorunları ortaya çıkabileceği gibi oluşan mikro ölçekteki kırıklar çürük oluşumuna zemin hazırlar. Bunun yanı sıra dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet oluşur. Dişlere uygulanan baskı sonucu diş etlerinde ve diş kemiğinde erimeler gözlemlenebilir.

Bruksizm

Bruksizm hastalığı çene kemiğine ve eklemlere uygulanan kuvvetli baskı nedeniyle şakak bölgesinde de ağrı oluşturacağı için bilhassa baş ağrısına sebep olabilir. bruksizm kaliteli uyku uyumanın önünde ciddi bir engeldir ve bruksist hastalar kaliteli uykudan mahrum kaldıkları için yorgun uyanırlar. Dolayısıyla bruksizm hastalığı uyku sorunlarını da tetikler.

Bruksizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Klinik olarak bruksist hastalarımıza önerdiğimiz ilk tedavi yöntemi uyku öncesinde hastalarımızın ağızlarına yerleştirecekleri uyku plaklarıdır(night guard). Kliniğmizde hastamızın ağzından aldığımız ölçüye göre hazırlanan bu şeffaf koruyucu plaklarla diş gıcırdatma nedeniyle oluşabilecek semptomların önüne geçmeyi ve hastamızın uyku konforunu artırırken aynı zamanda diş ve tüm ağız sağlığını muhafaza etmeyi hedefleriz. Böylelikle diş gıcırdatmaya bağlı oluşan kuvvetli baskıda kırılma meydana gelir ve eklemlere uygulanan baskı ortadan kalkar; dolayısıyla dişlerde aşınma ve eklem ağrılarının oluşumu engellenmiş olur.

Bruksist hastalara klinik olarak uyguladığımız bir diğer tedavi yöntemi ise belki de pek aklınıza gelmeyen bir uygulama olan botoks işlemidir. Genellikle yüz estetiği operasyonları ile bağdaştırdığımız botoks tedavisi bruksizm hastalığı ilerlemiş bireylerde uyguladığımız bir tedavi yöntemidir.  Çiğneme fonksiyonunu gerçekleştiren massater kaslarına zerk ettiğimiz botoks enjeksiyonu sayesinde bölgedeki kasılmaları ortadan kaldırıp bu kaslara kontrolsüzce kasılmamayı öğretiriz. Böylelikle bu kaslar uyku esnasında kasılma reflekslerini unuturlar ve zaman içerisinde bu durum alışkanlık haline gelir. İşlem sonrası süreçte çiğneme fonksiyonu herhangi bir şekilde etkilenmemek ve işlevini sağlıklı bir şekilde sürdürmektedir.